Painajaisia

Olen voinut viime aikoina paremmin. En ole juurikaan nähnyt painajaisia tai ollut erityisen allapäin.

Viime viikolla oli kuitenkin yksi kamala yö. Näin koko yön painajaisia, heräilin tuhat kertaa ja olin aivan hiestä märkä. Painajaiset ovat niin toden tuntuisia että reagoin koko keholla, ja joskus on herätessä vaikea tietää missä todellisuudessa olen.

Painajaiset ovat olleet osa arkeani aina. Unimaailma on pitänyt kiinni lapsuuden painajaisessa vaikka pahin on ollut takana päin jo vuosia. Unimaailma on tuntunut vankilalta sillä sitä en pääse karkuun. Lapsuudessa, kun suljin illalla silmäni, en tiennyt mitä yö tuo tullessaan. Silloin ne oli todellisia ja konkreettisia asioita. Nyt aikuisuudessa, kun suljen illalla silmäni, en tiedä mitä yö tuo tullessaan. Unimaailma saattaa viedä minut menneisiin tapahtumiin tai pakottaa minut kohtaamaan pahimpia pelkojani.

En ole vielä siellä, että voisin avata menneisyyttäni yksityiskohtaisesti. Mietin voinko avata edes uniani. Häpeä pakottaa minut hiljaisuuteen.

Vaikka yöt ovat edelleen minulle vaikeaa aikaa, olen päässyt pitkän matkan eteenpäin. Ei tarvitse katsoa montaakaan vuotta taaksepäin kun nukkumaan mennessä pukeuduin pitkiin vaatteisiin, tarkastin että kenkäni ovat lähietäisyydellä ja valot ovat päällä ainakin eteisessä. Tänä päivänä voin kömpiä peiton alle kuten normaalit ihmiset. Tarkastan yhden kerran että ovet ovat lukossa. Se riittää.

Painajaiset pyörivät paljon samojen teemojen ympärillä kuten hylkääminen, erilaiset unet jossa vahingoitetaan minua tai rakkaitani, kuolema, avun pyytäminen ja sen saamatta jääminen ja niin edelleen. Lapsena näin useasti samaa unta jossa minut haudattiin lumeen tai hukutettiin järveen.

Levottomat yöt tekevät joskus päivistä levottomia. Levottomat päivät tekevät joskus levottomia öitä. Yksi ajatus, yksi muisto, yksi kosketus tai haju saattaa sekoittaa koko pakan. Se on uuvuttavaa, mutta se on arkeani. Pienin askelin kohti parempia öitä, päiviä ja tulevaisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *