Hei hei tuti!

Meillä molemmat lapset ovat syöneet tutia. Nuppu hyväksyi tutin 2kk kohdalla, Kuutti heti parin viikon ikäisenä. Molempien kohdalla olen alusta saakka rajoittanut tutin käyttöä lähinnä nukutuksiin ja automatkoihin. Kuutin kanssa olin tässäkin lepsumpi.. Nupun vieroitin 1v 1kk ja Kuutin nyt 1v ja 2kk.

Vieroittamisen aloitus on aika helppoa kun on rajoittanut jo alusta pitäen. Kuutin kanssa viikko ennen unitutin pois jättämistä huolehdin että huvitutia ei todella tule käytettyä eikä tutit ole näkyvillä. Eräänä päivänä vaan päätin, että tänään on se päivä.

Ensimmäisenä iltana Kuutti ensin huuti ja sitten kiukutteli yhteensä noin 20 minuuttia. Taputtelin pyllyä sen ajan kunnea hän nukahti. Seuraavana iltana meni 15min. Kolmantena otettiin pomppaus 40 minuuttiin. Mies oli antanut päiväunille tutin joten otimme vähän takapakkia.

Nyt on noin viikko mennyt ilman tutia. Lauantaina yökylässäkään ei ollut kuulema ongelmaa vaan tyyppi olu nukahtanut parissa minuutissa pyllyä taputellen. Sitä jännitin etukäteen.. Eilen illalla laitoin lapset yhtä aikaa sänkyihinsä ja sinne ne nuupahtivat melko pian ilman minun läsnäoloa. Ei itkuja, ei kiukkuja. Ihanaa!

Muistan kun Nupun aikaan tutin vierottamisesta varoiteltiin. ”Se on kamalaa”. Eihän se kivaa toki ole, mutta ei kamalaakaan. Meillä molemmat lapset ovat olleet suhteellisen nopeita vieroittumaan johtuen varmasti rajoituksista, pienestä iästä (ennen uhmaa) ja siitä etten minä pikku itkuista hätkähdä.

Molemmat lapset ovat olleet kotona ”yksin” nukahtajia noin vuoden ikäisestä alkaen. Vieraassa paikassa nukkumaan meno on toki ollut kiukuttelua. Silloin on ollut vaikea sano että kiukkuavatko he enemmän jos olen läsnä vai silloin kun en ole. Heti rutiinien ulkopuolella on hankalampi tietää mikä on oikea ratkaisu. Välillä on huudettu enemmän, välillä vähemmän. Kaikki hengissä. Tutin pois jäätyä olen nukuttanut nämä ”yksin nukkujatkin” pyllyä taputellen, ja sitten ollaan opeteltu siitä hiljelleen pois myös. Alle viikossa sekin.

Tutia ei suositella vastasyntyneen ensi viikkojen aikana imetyksen näkökulmasta, ja tätä olen pyrkinyt noudattamaan. Imetyksen kannalta on tärkeää, että vauvan imut tulevat rinnalle. Siten maito nousee ja maidon määrä saadaan nostatettua vauvan tarpeisiin. Tutin ja pullon saaminen voi myös häiritä vauvan imuotetta rinnalla. Tuti ei saisi myöskään myöhemmin korvata rintaa. Tärkeä on huolehtia ettei syöttövälit pitene tutin vuoksi liikaa. Minä olen myös miettinyt tutin käytön rajoittamista ja lopettamista suunterveyden kannalta.

Tuti on ollut kuitenkin tärkeä apu meidän arjen helpottamiseen esim juuri automatkoilla. Joskus tutilla on pelattu lisäminuutteja kun vauva on herännyt esim minun ollessa suihkussa. Joskus se on vaan pelastanut äidin hermoromahdukselta kun on ollut joku muu tärkeä homma kesken.

Tutista ei pidä tehdä pahista, mutta tietyt jutut on hyvä tietää. Kiitos ja hyvästi tutit! 😙

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *