Rikki revittynä

Tähän saakka minua on hoidettu masennuspotilaana ja viime vuoden lopulla pyysin päästä lisätutkimuksiin.

Tällä hetkellä oirekuvassa masentunutta tai alakuloista mielialaa päivittäin, mielenkiinnon puutetta, unettomuutta, levottomuutta, väsymystä, arvottomuuden ja syyllisyyden tunteita sekä kuoleman ajattelua. Lähinnä toivoo että kärsimys päättyisi.

Olin jo vuoden verran pohtinut voisiko minulla olla kaksisuuntainen mielialahäiriö sillä elämän varrella on noin viisi masennusjaksoa ja noin kolme ”ylivirittynyttä” kautta.

Oireita kuvatessa sanoo olleensa ylivirittyneessä tilassa (huomioi traumatausta). Nuorempana tehnyt isoja päätöksiä hetken mielijohteesta. Tunnistaa että ajatukset käyvät ylikierroksilla, unen tarve vähenee, vaikea nukahtaa ajatusten vilkkauden vuoksi ja kuvailee, että on vaikea olla paikoillaan.

Tässä yhdessä testissä täytyivätkin vakavan masennuksen kriteerit sekä hypomania jakson kriteerit. Lääkärini ei kuitenkaan ole vakuuttunut että sairastaisin bipoa. Masennus ja hypomania voivat selittyä myös traumataustalla. Testissä myös post-traumaattisen stressihäiriön kriteerit täyttyivät, ja tämä lisättiin masennuksen rinnalle.

Potilas kertonut terapiassa traumaattisesta taustastaan lapsuuteen liittyen. Tulee esiin pitkäkestoista altistusta psyykkiselle ja fyysiselle väkivallalle, ja hyväksikäytölle.

Kuvaillessani persoonallisuutta täyttyivät estyneen, depressiivisen ja epävakaan persoonallisuuden kriteerit.

Vetäytyvä, ei luota, hankala, vetäytynyt ystävyyssuhteista, välttelee kanssakäymistä, uskoo ettei ole yhtä kiinnostava ja viehättävä kuin muut, onneton, apea, riittämätön, arvoton, ollut itsensä vahingoittamista, äkillisiä mielialanvaihteluja, tyhjyyden tunnetta.

Siinä olen minä. Muutamassa lauseessa. Paljaana. Rikki revittynä. Niin rehellisenä, että sattuu. Toisille sanoja sanojen perässä, mutta minulle niin paljon enemmän. Minulle nuo asiat joinain päivinä kaikki mitä olen. Onneksi on niitä toisiakin päiviä. Niiden päivien ansiosta minä olen vielä täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *