Kun lapsi sairastaa

Tiesittekö, että vatsatauti voi olla opettavaista? Kuutti oli kovassa vatsataudissa viikon ja hän on oppi sanomaan sen aikana kakka. Jihuu…

Koska tosiaan tälläinen vatsataudin mahdollisuus on itsekullakin tässä perheessä, vietämme viikonloppua neljän seinän sisällä. Terveenä oleva Nuppu kiipeili viikon seinille kun ei päässyt purkamaan energiaa ulos. Sehän tarkoittaa yleensä sitä että jossain kohtaa iskee megakiukku. Olen saattanut sanoa aiemminkin että tää lapsiperhearki on joskus yks työmaa. Sata koneellista pyykkiä, sata likaista vaippaa, ruokaa kaikkialla ja siivoamista ja siivoamista… Sinkkivoidetta, bepanthenia ja käsien pesua. Väsymystä.

Vaikka olenkin pian sairaanhoitaja ja haluaisin päästä töihin lasten pariin, on oman lapsen sairastelu (vaikka vain vatsatauti) aina vaikeaa. Tunteet voittaa ammatillisuuden. Me olemme onnekas perhe kun pieniä allergioita, flunssia, vatsatauteja ja yhtä murtunutta kättä lukuunottamatta meidän lapset on ollut terveitä. Esikoisen syntymän jälkeen hänen sykkeensä oli huono ja hänet vietiin tarkkailuun. Muistan, että vielä 1-vuotis neuvolassa kysyin asiasta ”eihän minun tarvitse olla huolissaan”. Ei, ei tarvinnut.

Sairaalamaailmassa lasten parissa työskennellessä tehdään työtä myös vanhempien kanssa. Harjoittelussa ollessa huomasin miten tärkeää on kysyä välillä mitä vanhemmille kuuluu. Monet kerrat, kun lapsi nukkui tai oli muuten poissa vanhemman läheltä, kuulumisia kysyttäessä vanhemmilla tuli itku. Vanhemmat tsemppaavat niin kovasti lastensa edessä, että eivät muista huolehtia itsestään. Vanhemman vaisto ja suojeluvietti on vahva. Uskomattoman vahva.

Minulla on myös. Joskus aivan rasittavuuteen asti. Olen Nupun olemassa olo aikana tsemppaamaan kovasti itseäni. Minun on vaikea siirtää vastuuta lapsistani muille koska pelkään. Tuntuu aivan hurjalta ettei aikaakaan kun Nuppu lähtee koulutielle eikä sinne minua mukaan oteta.

Mutta kuinka onnekas olenkaan, kun saan huolehtia tulevasta kouluun lähdöstä. Kuinka onnekas ollenkaan kun meillä jyllää ”vain” vatsatauti. Kuinka onnekas olenkaan kun tuolla yhdessä makuuhuoneessa tuhisee kaksi tervettä ja kultaista lasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *